Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanan Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü Melih Bulu, 6.5 aylık direniş sonrası yine bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alındı.
Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2021 tarihli kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti. Karar 2 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bulu’nun bu göreve atanması sonrası Boğaziçi Üniversitesi içinde ve dışında, İstanbul başta olmak üzere diğer illerde başlayan eylemlerde polis saldırıları gerçekleşmiş, gözaltına alınanlar, tutuklananlar ve ev hapsi cezası alanlar olmuştu.
Eylemler devam ederken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter hesabında LGBTİ+’lar için ‘sapkın’ ifadesini kullanmış, “Korumalı bir kategoriye karşı nefret suçu işlediği” için şikayet edilen tweet sonrası Soylu’nun paylaşımına Twitter tarafından “nefret söylemi hakkındaki kurallarını ihlal ettiği” notu düşülmüştü. İktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kayyum rektör Bulu kararına direnenler için “haşarat” söylemini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, eylemler ve eylemciler için saldırgan bir üslup kullanırken, direnişe destek verenler arasında yer alan Prof. Dr. Ayşe Buğra’yı da hedef almıştı. Erdoğan “Osman Kavala denilen Soros temsilcisi olan kişinin karısı da Boğaziçi Üniversitesi’nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” şeklinde ifadeler sarf etmişti.
Boğaziçi Direnişi’nin başlarında istifa çağrılarına yanıt olarak “Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak” diyen Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin bugün 6.5 ayını dolduran direniş sürerken bu görevde 7. ayını görememiş oldu. Boğaziçi Direnişi’nde son süreçte kayyum rektör tarafından “sağlık ve güvenlik risklerini” gerekçe göstererek kampüslere giriş ve çıkışlar 3 Temmuz’dan 5 Temmuz 2021 Pazartesi gününe kadar kısıtlanmış, tepki göstermek için kampüse giden akademisyenler ve öğrenciler, kolluk güçleri tarafından kampüse alınmamış, özel güvenlik adı altındaki şahıslar öğrencilere saldırmıştı.
Öte yandan kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınması sonrası Boğaziçi Direnişi Twitter hesabından paylaşılan açıklamada “Gece yarısı atanan kayyum bir gece yarısı kararıyla görevden alındı. Direnişimiz süresince yinelediğimiz taleplerimizin hepsi karşılık bulana, tüm kayyumlar gidene kadar buradayız.” denildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör tartışmaları 2016 yılında üniversitede rektörlük görevine ilk kez “seçilmiş” değil, “atanmış” bir rektörün getirilmesiyle başlamış, Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın 2016 Kasım’ında atanması, “kayyum” eleştirilerinin başlamasına neden olmuştu. Rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmış, ancak rektörlük seçimlerinde aday olmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan Barbarosoğlu’nun yerine göreve atanmıştı. Mehmed Özkan ise Boğaziçi Üniversitesi ile akademik bir iltisakı olmayan, yüksek lisans ve doktora tezlerinde sistematik intihal saptanan Melih Bulu’ya görevi devretmişti.