Konya’nın Meram ilçesinde devletin desteği ve korumasındaki faşist bir güruhun düzenlediği silahlı saldırıda Dedeoğulları Ailesi’nden 7 kişi yaşamını yitirdi. Mayıs ayında başlayan saldırılarda katillere, Meram Emniyet Müdürü, “kendilerine kefilim” diyerek sahip çıktı. 12 Mayıs’taki ilk saldırının ardından tutuklanan 6 kişi “maksat hasıl oldu” denilerek serbest bırakıldı. Ardından 10 saldırgana polis koruması verilmesi, geçtiğimiz hafta Yeni Şafak adlı propaganda bülteninin saldırıları “basit bir anlaşmazlık” şeklinde yansıtarak, saldırıları kınayan baroları da “provokatörlükle” suçlaması, İletişim Başkanı titri taşıyan “propaganda bakanı” Fahrettin Altun’un benzer bir söylem kullanması, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “basit bir husumet” iddiası ve son olarak Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sistematik saldırılarda ırkçı nefret saiki olmadığı açıklaması, devletin “hukuk” kurumları, kolluk gücü, medya adı altındaki dezenformasyon aparatları ve siyasetçileriyle katliamın açık seçik arkasında olduğunu gösterdi.
Katliamın gerçekleştiği Meram’ın bağlı olduğu Konya’da, bu ve buna benzer saldırıları “önlemekle” yükümlü il emniyet müdürü Engin Dinç, Hrant Dink katledildiğinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü’ydü. Dink’i Agos Gazetesi’nin İstanbul-Şişli’deki bürosunun önünde katleden Ogün Samast cinayete Trabzon’dan, onu azmettiren devlet bağlantılı çete tarafından gönderilmişti. Konya Katliamı’nın gerçekleştiği Konya’nın polis şefi Engin Dinç, 2015’te 5 Haziran HDP Diyarbakır Mitingi, Suruç ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamlarının yaşandığı süreçte Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı’ydı.
12 Mayıs: Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi’nde yaşayan Kürt Dedeoğulları Ailesi, aynı mahallede yaşayan 60 kişilik ırkçı bir güruhun saldırısına uğradı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” diyerek ailenin evini basan saldırganlar, aile bireylerini bıçak, taş ve sopalarla darp etti. Saldırı sonucu aile bireylerinden Metin Dedeoğulları, beyin kanaması geçirdi, diğer aile üyeleri ise ağır yaralandı.
14 Mayıs: Saldırı sonrası gözaltına alınan 10 kişiden 6’sı tutuklandı. Haziran ve temmuz aylarında serbest bırakılan ırkçıların tahliye gerekçesinde “Tutuklama tedbiriyle istenen maksat hasıl oldu” ifadesine yer verildi.
21 Temmuz: Meram ilçesine bağlı Çarıklıköy’de yaşayan Dal Ailesi’ne yönelik ırkçı saldırıda ise, Hakim Dal yaşamını yitirdi. Hakim Dal’ın kardeşi Hamdi Dal Kürt oldukları gerekçesiyle ırkçı bir saldırı yaşandığını söyledi ve “Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı.” diye açıklamada bulundu.
30 Temmuz: Dedeoğulları Ailesi’ne yönelik toplu katliama dönüşen son saldırıda da 3’ü kadın 7 kişi yaşamını yitirdi. Irkçı saldırganlar ailenin evini de yaktılar.
Kürtlere Yönelik Irkçı Saldırıların “Yakın” Kronolojisi
20 Temmuz: Afyon’un Sultandağı ilçesinin Dereçine Beldesi’nde, berbere giden mevsimlik tarım işçisi Kürtlere ırkçı saldırı yapıldı. Berber sırasında, sıra kendilerine gelmesine rağmen berbere alınmayan Kürtlere, ‘Siz teröristsiniz, burada Kürtçe konuşuyorsunuz’ diye saldıran ırkçılar, bir araçla kaçırdıkları İsmail Tan’ın kolunu kırdı. Saldırıda 2’si kadın 7 kişi yaralandı.
- Afyon’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen ırkçı saldırıda da bir Kürt işçi yaşamını yitirmiş, iki kişi de yaralanmıştı. 13 Eylül’de gerçekleşen saldırı sonrası polis, başka illerden cenazeyi almak için gelenleri durdurarak “Ölünüzü buradan alın ve çıkın” diye tehdit etti.
21 Temmuz: Ankara’nın Altındağ ilçesinde yine bir Kürt aileye yönelik ırkçı saldırıda 2’si ağır 4 kişi yaralandı. Silah ve baltalarla yaklaşık 150 kişi tarafından gerçekleştirilen toplam iki saldırı sonrası Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaralı yakınlarını bekleyenlere de polis saldırdı.
15 Temmuz: HDP Esenyurt ilçe örgütüne bağlı Örnek Mahalle Temsilciliğinde görevli Sezer Öztürk’ün evinin duvarına ırkçı yazılama yapıldı. Öztürk’ün duvarına büyük harflerle “Alevi defol Kürt” yazıldı. Karakola şikayetçi olmaya giden Öztürk, yazıyı sanal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle polis tarafından “halkı kin ve nefrete teşvikten” işlem başlatmakla tehdit edildi.
14 Temmuz: HDP Marmaris ilçe binasına ırkçı saldırı gerçekleşti. Binaya kurşun sıkan saldırganın, 2018 yılında da HDP’ye saldırdığı ve “mala zarar verme” suçundan işlem yapıldığı öğrenildi.
- Aynı günlerde HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Şemsettin Duman, evine silahlı saldırı düzenlendi. Duman, saldırıyı 15 Temmuz’da camda gördüğü mermi çekirdeği ile fark etti. Şemsettin Duman, 1 Haziran’da da polisler tarafından tehdit edilmişti.
17 Haziran: Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına giren Onur Gencer, il örgütünün çay ocağında çalışan annesinin, rahatsızlığı nedeniyle o gün onun yerine işe gelen Deniz Poyraz’ı katletti. Katil Gencer’in, bir süre önce TSK’nin cihatçı çetelerle birlikte işgal ettiği Suriye’nin kuzeyinde “sağlık görevlisi” adı altında bulunduğu öğrenildi. Polisin, cinayet sonrası binadan çıkan Onur Gencer’e “ismin ne abicim” şeklinde hitap etmesi, devlet-katil ilişkisine dair açık bir örnek olarak yorumlandı.
12 Aralık 2020: Devlet Bahçeli’nin,kapatılması gündemde olan HDP’yi hedef alan açıklamaları sonrası Twitter’dan paylaşım yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür” şeklinde ırkçı saldırı ifadeleri kullandı.
10 Ekim: İBB Şehir Tiyatrosunda sahnelenmesi planlanan Kürtçe tiyatro oyunu, kaymakamlık tarafından gösterime kısa süre kala süresiz olarak yasaklandı.
4 Eylül: Mardin’den Sakarya’da giden Kürt tarım işçilerine fındık bahçesi sahipleri tarafından ırkçı saldırı gerçekleştirildi.
Sakarya ve bazı ilçelerinde önceki yıllarda da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar yapılmıştı. Bu saldırıların bazıları şöyle:
- 23 Ağustos 2019’da Şirin Tosun, kendisine sataşan kişiler tarafından başından vurularak ağır yaralanmıştı.
- Aralık 2018’de Hendek ilçesinde silahlı saldırı sonucu Kadir Şakçı yaşamını yitirmiş, oğlu ise yaralanmıştı.
- 14 Ekim 2018 Sakaryaspor-Amedspor maçında Amedspor’a ırkçı saldırı gerçekleştirildi. Maç başlamadan önce statta, “Ölürüm Türkiyem” şarkısı çalındı. Şarkıyla birlikte dev ekranda askeri operasyon görüntüleri yayınlandı. Irkçı saldırılar soyunma odasında fiziksel boyuta ulaştı.
11 Eylül: Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınan köylüler, Osman Şiban ve Servet Turgut Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Helikopterden atılan ve askerlerin linç saldırısına uğrayan köylülerden Servet Tturgut yaşamını yitirdi, Osman Şiban ise uzun süre yoğun bakımda kaldı.
15 Ağustos: Doğan Çetin, Edirne’de zorunlu askerlik yaptığı sırada ‘Keşke Kürtçe eğitim alsaydık’ dediği için askerlerin saldırısına uğradı. Çetin’in, aldığı dipçik darbeler nedeniyle burun ve alın kemiğinin kırılmalar meydana geldi. Doğan Çetin üç gün hastanede kaldı ve bir ameliyat geçirdi.
23 Temmuz: Mardin’in Derik ilçesinden, Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Bazlamaç ve Kayalar köylerine meşe kömürü yapmaya giden Kürt mevsimlik işçilere köy muhtarlarının “ayakbastı parası” adı altında organize ettiği ırkçı saldırılar yapıldı. Aile başı bin lira vermedikleri için ırkçı saldırıya uğrayan 70 kişiden oluşan Kürt aileler jandarma tarafından bölgeden çıkarıldılar.
12 Haziran: Korona Krizi nedeniyle, sosyal yardım desteği alabilmek için gittiği Şişli Kaymakamlığı’nda ırkçı ifadelere maruz kalan Mehmet Nuri Deniz, kaymakamlıktaki görevlilerin fiziksel saldırısına da uğradı. Bitlis’teki köyü devlet tarafından boşaltıldığı için İstanbul Feriköy’e yerleşen Deniz’e görevliler tarafından “Kürtsün, sana mı kaldı Nişantaşı’nda yaşamak?” şeklinde ırkçı sözler sarf edildi.
31 Mayıs: Ankara’nın Etimesgut ilçesinde 20 yaşındaki Barış Çakan üç kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Valilik saldırının ‘ezan tartışması’ nedeniyle gerçekleştiğini ileri sürdü. Çakan’ın babasından da benzer bir açıklama geldi. Ancak Çakan’ın dedesi ile iki kuzeninin açıklamaları, cinayetin “Kürtçe müzik” yüzünden gerçekleşen ırkçı bir saldırı olduğu savını güçlendiriyordu.