NASA, yeni bir modülün Uluslararası Uzay İstasyonu’nu kontrolden çıkarması üzerine acil durum önlemi almak zorunda kaldı.
Çok Amaçlı Laboratuvar Modülü olarak bilinen Nauka isimli bir Rus ekipmanı, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’na vardı. Yeni ekipman, uzayda 8 gün geçirdikten sonra ilk başta başarılı bir şekilde istasyona kenetlenmiş gibi görünüyordu.
Ancak uçuş kontrolörleri kısa bir süre sonra, uçuşunu tamamlamış ve uzay istasyonuna güvenli biçimde bağlanmış olmasına rağmen, Nauka’nın iticilerinin çalışmayı sürdürdüğünü fark etti.
Mühendisler, bu durumun havada süzülen laboratuvarı yörüngeden çıkmaya ve yönünü şaşırmaya zorladığını anladı. NASA, istasyonun normal konumundan 45 derece saptığını söyledi.
NASA tarafından yapılan şimdiki açıklamada, “yer ekiplerinin durum kontrolünü tekrar kazandığı ve uzay istasyonunun hareketinin stabil hale geldiği” belirtildi.
Uzay ajansı ayrıca, mürettebatın “ne önce ne de şimdi tehlikede olduğunu” öne sürdü.
Haberlerde, Nauka’nın olay sırasında tüm yakıtını tükettiği ve böylece benzeri bir hadisenin tekrar yaşanmayacağı iddia edildi.
NASA, tüm mürettebatın normal programlarının iptal edileceğini ve ekibin günü olayın etkisini atlatmak için kullanacağını söyledi.
Açıklamada, uçuş kontrolörlerinin uzay istasyonunu izlemeye devam edeceği belirtildi.
NASA ve Boeing, yarın Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıkması programlanan Starliner uzay aracının planlanan fırlatılma tarihinin de erteleneceğini açıkladı.
NASA tarafından yapılan açıklamada, “Bu hamle, Uluslararası Uzay İstasyonu ekibinin yeni varan Roscosmos Nauka modülündeki kontrolleri sürdürmesine ve istasyonun Starliner’ın varışına hazır olmasını sağlamasına zaman tanıyor” dendi.
Kaynak: Independent Türkçe