HDP’den Yıldönümünde Kayyım Raporu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinin ardından 19 Ağustos 2019 tarihinde Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleriyle başlayan kayyım atamalarının birinci yıldönümünde rapor açıkladı.

Raporda kayyım atanan belediyelerin borç durumu, harcamalardaki dikkati çeken rakamlar, kadın kurumlarının kapatılması uygulamaları, belediye web sitelerinin Kürtçe bölümlerinin yayından kaldırılması, bazı belediye başkanlarına para teklif edilmesi gibi konulara yer verildi.

Raporda ayrıca suç işlendiği de belirtilirken ” Yüksekova nüfusu 100 bin ve belediyenin aylık geliri 4 milyon ama bu kredi başvurusu yapılırken Yüksekova nüfusunu 500 bin ve su gelirlerini de 5 milyon gösterip bu krediyi alıp Yüksekova halkını büyük bir borç altına koydular. Gelinen noktada bu paralar ne için kullanıldı bilinmiyor. Yüksekova’da insanlar hala suyu kovalarla taşıyor, hala bir kanalizasyon yok ama belediyelerinin 680 milyonluk borcu 920 milyon TL’ye çıktı.” denildi.

Belediyelerin peşkeş çekildiği belirtilen raporda belediyelerin de borca sürüklendiği belirtildi. Örneğin ” Gever 16 yıl boyunca hiçbir şekilde harcama yapmadan borç ödeyecek bir duruma sürüklenmiştir.” ve “Mardin Belediyesini biz 1 milyar 50 bin TL borç ile almıştık şimdi borcu 1 milyar 800 bine ulaşmış durumda. Bu kentlerin hiçbirinde hiçbir hizmet yok. Tamamı iki ayda bir alınan çaylardan, şekerlerden ibaret.” denildi.

Raporda ayrıca “İlk kayyım döneminde Kürtçeye, Kürt kültürüne ve kitaplara olan nefret, ikinci kayyım döneminde de dinmedi.” şeklinde açıklamalara yer verildi.