Amed’de Polisin Katlettiği Kemal Kurkut Unutulmadı

2017’de Amed’de gerçekleştirilen Newroz mitinginde alana girerken polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut için mezarı başında anma yapıldı.

Ağıtlarla oğlunun mezar taşını öpen anne Sincan Kurkut, “4 yıl oldu, 44 yıl geçse de seni unutmayacağım” dedi.  Kemal Kurkut’un Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Toptaş Mezarlığı’nda yapılan anmada Mezopotamya Ajansı’na konuşan Sincan Kurkut, “Babasını kaybettiğinde 4 yaşındaydı, büyüdüğünde hatırlamıyordu. Herkes Newroz’a gidiyor neden vurdular? Katledenler neden ceza almıyor. Ben bu devlete hakkımı helal etmiyorum. Adalet yerini bulsun ki gençler ölmesin. Berkin Elvan, 14 yaşında ekmek almaya gitti ama öldürüldü. Öldürenlere ceza verilmedi. Evlat acısı bu, ben 4 yıldır neler çekiyorum” sözleriyle isyan etti.

Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi olan 23 yaşındaki Kemal Kurkut, 21 Mart 2017’de, Newroz Alanı’na açılan yollardan biri olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki arama noktasında açılan polis ateşiyle katledilmişti.

Cinayet sonrası polis, Kemal Kurkut’un “canlı bomba” olduğunu iddia etti. Ancak katledildiği sırada belden üstü çıplak olan Kurkut’un bu görüntüsü, polisin bu iddiasını çürütecekti. Kemal Kurkut katledildiği sırada, olay mahallinde bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdurrahman Gök, çektiği fotoğraflarla devlet cinayetini belgeledi.

Kemal Kurkut’u katleden polisler beraat ederken, çektiği fotoğraflarla Kurkut’un “canlı bomba” olmadığını kanıtlayan gazeteci Abdurrahman Gök, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.