Yıllardır bildiğimiz, son zamanlarda da sıkça adını duyduğumuz bir kelime ‘’moda’’. En yeni trendler, sezonda ki popüler renkler, bu sene en çok kullanılan ayakkabılar, şortlar, ceketler vb. moda adı altında karşımıza çıkan kavramlar. Modanın bize sunduğu ürünler ise hızla hayatımıza yerleşmiş durumda. Kapitalizm tabiî ki bu durumdan beslenerek her gün her saat moda kavramını zihnimize yerleştirmek için çalışıyor. Önceleri indirim reklamlarını karşımıza çıkabilecek her panoya koyarken şimdiler de yeni bir yol buluyor.
Yeni yolun adı ‘Blog yazarlığı’. Bir blog yazarı yeterli takipçiye ulaştıktan sonra sürekli olarak kapitalizmin kadınlar için tasarladığı ürünlerin tanıtımını yapıyor. Çok ünlü markaların yanı sıra markası olmayan fakat bir başka kadının emeği ile yapılmış ürünler de tanıtılıyor. Yani blog yazarlarının kapitalizmin güzelliğine son derece kapılmış olduklarını söyleyebiliriz. Biraz bu bloglara göz attığınızda ise sadece elbiseler, ceketler vb görmüyorsunuz. Ataerkil bir ürünle de karşılaşabilirsiniz. Mesela son günlerde moda bloglarında oldukça rastlayabileceğiniz ve çoğu kadının tercih ettiği Cartier markasının Love isimli bileziği. Bir bilezik bile ataerkil olur mu demeyin! Bekaret kemerini andırıyorsa neden olmasın. Aldo Cipullo tarafından 1969 yılında tasarlanan Cartier-Love bileziği sonsuz aşkı ve bağlılığı simgeliyor. Çünkü bu bileklik sevgiliniz tarafından size alındığında bir parçası onda kalıyor. Bilezik fotoğraftan da göreceğiniz gibi vidalı. Sevgiliniz minik tornavida ile bileğinize bileziği takıyor, vidaları sıkıştırıyor. Daha sonrasında minik tornavida sevgilinizde kalıyor yani sevgiliniz olmadan çıkabilmesi mümkün değil. Bilezik adeta kolunuzda bir esir gibi kalıyor ve adı bu esaretten dolayı Aşk oluyor. Bu algı hem kadını erkeğe mahkum bırakan hem de bir kadın hayatı boyunca esir misali sadece tek bir erkeği sevebilme hakkına sahipmiş gibi bir düşünceye götürüyor bizi. Zaten bileziğin esin kaynağı da ortaçağda savaşa giden kıskanç erkeklerin kadınlara taktığı bekaret kemeri.
Kısacası tamamı ile kapitalizmin kadına bakış açısına göre üretilen bu ürün yine kapitalizmin yaygınlaştırma amacı ‘’moda’’ popülerlik kazanıyor. Ama biz kadınlar kapitalizmin güzelliğinin öldürdüğünü biliyoruz. Bedenlerimizi sömürdüğünü ve her reklama bizi alet ettiğini biliyoruz. Bu yüzden biz kadınlar kapitalizmin modasına esir olmayacağız.
Deniz T.